Episodul 39: SportED Talks cu Cristian Olteanu

În acest episod vorbesc cu un psihoterapeut, un specialist în psihologie sportivă, un specialist în cadrul Go Scholarship, un program care își propune să creeze un sistem-suport pentru tinerele talente.

Sunt momente în viața unui sportiv când are nevoie de susținere, are nevoie să treacă peste înfrângeri, să înțeleagă victoriile, să înțeleagă procesele, ce funcționează sau ce nu funcționează.

Analizăm toate acestea alături de… Cristian Olteanu!

Un psiholog vine în ajutorul antrenorului

Ceea ce ar trebui să știe un antrenor este că un psiholog nu este acolo ca să îi pună piedici ci ca să îl ajute, ca să poată să înțeleagă mai bine copilul cu care lucrează și mai mult, să știe cum să îi vorbească juniorului respectiv. Antrenorii își cunosc sportivii cu care lucrează, este adevărat, dar nu îi pot cunoaște în profunzime, așa cum o face un psiholog.

Gestionarea emoțiilor

Neștiind să-mi gestionez emoțiile, ele generează mai departe un comportament în inteligența mea somatică sau primară sau fizică, cum se mai cheamă ea. Și atunci ajung să gesticulez, să am o comunicare non-verbală nepotrivită față de sportivii cu care lucrez. Și atunci antrenorul trebuie să știe să își întrerupa acest flux al emoțiilor, în special când lucrează cu copii și tineri.

Cea mai importantă resursă este prezența

Antrenamentul mental de care vorbim este la fel de important ca și antrenamentul fizic și la fel de important ca și recuperarea. Aceste trei elemente merg mână în mână cu performanța. Dacă reușesc să am recuperare bună, antrenament fizic bun și antrenament mental bun mă pot ajuta pe mine ca sportiv să realizez ceea ce mi-am propus. Sportivii trebuie să înțeleagă că una dintre cele mai importante resurse pe care ei o au este starea de prezență în sportul respectiv și în viața de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top