Episodul 9: SportED Talks cu Florentin Marinescu

Sensei Florentin Marinescu, Presedintele Federatiei Romane de Arte Martiale, vorbeste in acest episod despre mentalitate in sport dar si in viata.

Este omul care a fost alaturi de echipe ce au performat la cel mai inalt nivel. Preparatorul fizic al Stelei in perioada de glorie in care aceasta cucerea Cupa Campionilor Europeni, al Echipei Nationale de Rugby, de Polo si a celei de Baschet.

Inplineste in acest an 60 de ani de Arte Martiale si a ajuns recent la un nivel la care sunt foarte putin oameni, cel de zece dani in Jiu Jitsu.

Un om deosebit care ne povesteste in acest episod de unde a plecat, unde a ajuns si care este viziunea lui asupra vietii.

“Saptamana are sapte zile nu cinci” – Florentin Marinescu

Un dan nu reprezintă doar partea tehnic, ci nivelul de educație

In principiu ar trebui ca fiecare grad dat in dojo sa fie o chestiune la fel, sa se tina cont. Pentru ca dan in japoneza inseamna nivel. Pentru care atunci cand depasesti un anumit nivel, este un nivel de viata, un nivel de educatie, un nivel care cumva acopera absolut tot ceea ce ar putea acoperi educatia. Nu inseamna numai partea tehnica.

Mereu am avut un program foarte strict de antrenament

Pe la 14 ani pana acum cativa ani am avut un program foarte strict de antrenament prin care, si greu, multe ore de antrenament pe zi si asa mai departe. Dar oricum faceam un antrenament dimineata asa de, hai sa spunem, gimnastica de dimineata sau poti sa ii spui buna dimineata sau cum vrei sa-i spui tu, care insemna 5km de alergare, zilnic, deci oriunde, indiferent de tara, indiferent oriunde, 5km de alergare, 1000 de abdomene, 300 de flotari, 2000 de lovituri, 1000 cu stanga, 1000 cu dreapta, si asa mai departe. Adica era un antrenament zi de zi, zi de zi, si apoi erau antrenamentele

Sportul e o chestiune obligatorie

Copiii de astazi, copiii pe care ii vezi astazi, sunt in general copiii celor care au fost scutiti de educatie fizica ieri. Deci iti imaginezi ca parintii lor, in mare parte, au fost scutiti de educatie fizica, deci nu stiu ce inseamna educatie fizica, ce inseamna sa faci miscare, ce inseamna sa faci sport. Eu consider ca, ma rog, asta este o chestiune absolut obligatorie, sport. In general, educatia fizica, instructia si sportul. Ca sa te apuci sa faci sport in Romania trebuie neaparat sa umbli putin la parinti, la profesori, la generatiile astea care au venit si care nu au facut sport la randul lor. Nu au facut sport, nu stiu ce-i ala sport. Nu stiu de ce trebuie sportul. A, ca le spunem noi ca e bine sa faca sport, ca in loc sa ia pastile e mai bine sa faca miscari si asa mai departe, sigur ca suna frumos. Dar ei nu stiu, nu au facut, ei nu au simtit treaba asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top