Episodul 38: SportED Talks cu Dumitru Butilcă

Vorbesc în acest episod cu unul dintre specialiștii în proiectul Go Scholarship, proiect care își propune să creeze un sistem-suport pentru tinerele talente din sport.

Invitatul de astăzi este un specialist în pregătire fizică, cu experiență la cel mai înalt nivel în acest domeniu, un inovator și un om care se perfecționează continuu în domeniul său.

Vorbim despre fundația pregătirii fizice, despre elemente importante care contribuie la pregătirea fizică, la care poate nu v-ați gândit până acum, vorbim despre atleți profesioniști dar mai ales despre copii și tineri.

Doamnelor și domnilor… Dumitru Butilcă!

E foarte important ce face un copil în afara antrenamentului

Un antrenor normal că își dorește ca sportivul lui să alerge mai repede, spre exemplu. Dar eu zic că nu ai cum să îi faci să alerge mai repede, că toată lumea vrea să îmbunătățești performanța cu una, două secunde, dacă acel copil nu poate să meargă corect. Nu poți să-l pui să sară, dacă el nu știe să facă o genuflexiune corectă.

Cel mai important supliment este somnul

Trebuie să ne gândim în primul rând dacă acel copil este odihnit dimineața. Trebuie să vedem la cât se culcă. Prima parte a somnului este cea de refacere. Următoarea parte e cea în care el găsește soluții. Știi cum se spune în engleză că atunci când ai o idee trebuie să dormi pe ea (sleep on it) ca să o vezi un pic diferit. Din păcate omul modern și copilul modern sare peste prima parte și toți suntem vinovați pentru asta. Toți ne culcăm după 11, după 12 noaptea.

Durabilitatea sportivilor

O abordare deficitară a pregătirii la nivel de juniori este aceea a pregătirii doar pentru meci, hai să vedem cu putem să rezolvăm să joace bine mâine. Dacă ar fi să adaug ceva la ABC-ul pregătirii este litera D de la Durabilitate. Nu este normal să avem copii care încă nu au apucat să joace la seniori sau nici la juniori foarte mult și ei să fie rupți. Înseamnă că am forțat sportivul respectiv fără să ne gândim pe termen lung, că el ar trebui să ajungă să joace la seniori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top